Japansk Whiskey – något utöver det vanliga!

För 100 år sedan var Japansk Whiskey nästan helt okänt för den övriga världen och det beror på att all sprittillverkning hamnade på den inhemska marknaden. Det var inte förrän 1923 som den första kommersiella Whiskeyn destillerades och kom ut på marknaden.

Den Japanska whiskeyn har alltid haft den skotska whiskeyn som förebild vilket man kan märka av smaken och precis som i Skottland använder man sig av mättat korn som antingen är rökig eller helt orökt. I dag kan man till och med hämta torv ifrån Skottland för att få den där speciella whisky smaken som präglas av just whisky.

Den Japanska whiskeyn har ofta en bestämd blandning av olika smaker och man använder sig av en klar vört och jäsningstiden är oftast mycket lång med utvalda jästsorter. Den är ren i stilen och sällan maltig som andra whiskey sorter som till exempel från Skottland, då de kan ha maltig whiskey.

Japansk Whiskey och dess tillverkning.

Det finns idag sex destillerier i Japan som tillverkar denna whiskey och det är först på senare tid som vi fått se den på våran svenska marknad. När det japanska folket tröttnade på sin blandwhiskey så började de japanska tillverkarna även lansera sin whiskey utomlands och då ofta i flaskor med egen design.

Hur gör då japanerna i tillverkningen? Man destillerar två gånger i enkelpannor av olika storlekar och olika utformningar sedan lagrar man spriten i ekfat. Ekfaten kan vara amerikanska eller japanska. Oftast när japanska ekfat används så brukar whiskeyn också få en liten ton av parfym i sin smak. Väldigt karaktäristiskt för just Japan. Väljer man att använda Europeiska ekfat så är dom som regel redan mättade med sherry. Ekfaten kan också vara gamla och redan använda men nyare fat som tidigare aldrig varit i produktion kan även används, Tycker man om whiskey och aldrig tidigare provat Japans inhemska whiskey så kan denna whiskeyn ta dig tillbaka till ett land med många smakupplevelser.

Vill du ha en riktig smakupplevelse så prova Japansk whiskey.