Bourbon – den amerikanska whiskeyn

Bourbon är en välkänd whiskeysort som tillverkas i USA. Drycken är destillerad på en stor mängd majs (mellan 51 och 80 procent). Resten av innehållet består av vete, råg och korn. Bourbon namngavs efter området i USA där den först började tillverkas; Bourbon county i Kentucky.

Det råder idag viss oklarhet kring vem som var först med att tillverka bourbon men en vanlig teori är att baptistpastorn Elijah Craig, som levde i Bourbon County i slutet av 1700-talet, var den förste att destillera sprit på majs. I Kentucky är man dock av annan uppfattning och det är att sprittillverkaren Jacob Spears var först med att namnge sin whiskey till ”Bourbon Whiskey”.

Under förbudstiden i USA mellan 1920 och 1933 förbjöds all tillverkning och transport av alkoholhaltiga drycker i landet. När förbudet så småningom upphävdes ville de amerikanska sprittillverkarna få ut sina produkter så fort som möjligt vilket ledde till en sämre kvalitet på spriten. Kvantitet gick före kvalitet. Bourbon fick därmed ett dåligt rykte som har tagit lång tid att återställa.

Vilka krav ställas för att en whiskey ska få kallas bourbon?

Vad en whiskey får kallas för beror till stor del på hur tillverkningsprocessen ser ut, vad drycken innehåller och hur den lagras. I fallet för den amerikanska whiskey sorten bourbon gäller följande:

– Majsinnehållet får inte understiga 51% men får samtidigt inte överstiga 80%. Är majsinnehållet över 80% kallas den istället för corn whiskey.

– Whiskeyn får inte destilleras till högre alkoholhalt än 80 volymprocent.

– Den måste lagras på nya fat av amerikansk ek. Ekfaten kolas på insidan och den här något speciella lagringsmetoden ger drycken en mild arom av vanilj som är mycket omtyckt.

– Får inte innehålla färgämnet E150. Vissa sprittillverkare tillsätter det här färgämnet om de inte lyckas få till den karaktäristiska gyllenbruna färgen hos whiskeyn på ett naturligt tillvägagångssätt.

– Alkoholhalten får inte överstiga 62.5 volymprocent.

Det finns inga egentliga krav på att drycken måste lagras ett visst antal år för att få kallas bourbon. Lagringstiden bestämmer tillverkaren själv.